פרויקט איטליה




שם המיזם : "פרויקט איטליה"
שם היזמים:  עמוס רבן
תחום דעת: היסטוריה
אוכלוסיית יעד:  על יסודי
מוסד: בית הספר הרב תנחומי ליידי דייויס, תל אביב 
שנה: 2017  


פרויקט איטליה
התוצר: במסגרת פרויקט איטליה, לומדים תלמידי מגמת היסטוריה מורחב ב“ליידי דייויס“ תכנית לימודים ייחודית בהיקף של יחידת לימוד לבגרות בנושא איטליה ויהודי איטליה במאה ה-20 , השואה באיטליה ומחנות העקורים באיטליה לאחר המלחמה. תוצר הפרויקט הוא כתיבה של ערכים חדשים בוויקיפדיה העברית בנושאים אלה, בחסות עמותת ויקימדיה ישראל- לחצו לדף המיזם בוויקיפדיה .

הצורך: רשת האינטרנט היא היום מקור המידע המרכזי של כולנו, ואתר ויקיפדיה מהווה האנציקלופדיה הזמינה והשמישה ביותר בישראל ובעולם. ראינו, שהתיעוד ההיסטורי הזמין באינטרנט בעברית ככלל, ובוויקיפדיה בפרט, בנושא איטליה אינו רב, ולא מופיעים בו ערכים רבים בנושאים שאנו חוקרים במסגרת הפרויקט, וגם אלה שמופיעים מצומצמים מאוד – היסטוריה של קהילה שלמה אינו מתועד ונגיש באופן מלא לקהילה כולה. 
רעיון המיזם נולד בדרך ייחודית: עמוס רבן, המורה המוביל השתתף עם תלמידיו בהפקת חומרים חינוכיים המלווים את התערוכה "נאום תשובה לרב-חובלים איטלקי" במוזיאון ארץ ישראל. התערוכה עוסקת בנושא מחנות העקורים באיטליה לאחר מלחמת העולם השנייה. בעקבות התערוכה, התעוררו בעמוס שאלות הנוגעות לביוגרפיה המשפחתית שלו, ובאופן ספציפי יותר, לסבתו שושנה: כיצד סבתא שושנה הגיעה לאיטליה לאחר השואה? מה עשתה שם? כיצד הכירה שם את סבו, ומדוע השניים עזבו את איטליה ועלו לישראל?
רבן גייס את תלמידיו להתחקות אחר שאלות אלה, וללמוד היסטוריה דרך הסיפורים של סבתא שושנה ושל אישים נוספים (יהודים ולא יהודים) שסיפורי חייהם נקשרו באיטליה של מלחמת העולם השנייה ושל השנים שאחריה. אך חזונו לא הסתכם בכך: הוא שאף כי תלמידיו יחלקו את הידע שיצברו עם הציבור הרחב באמצעות כתיבת ערכים בוויקיפדיה. בשנת הלימודים תשע"ז כלל המיזם משלחת לימודית של התלמידים לאיטליה, ושורה של מפגשים עם תלמידים איטלקיים המשתתפים במיזם חינוכי דומה. כמו כן, השתתפו עדים, בני משפחה של עדים, מומחים מקצועיים מאיטליה ומישראל ועורכים בוויקיפדיה. התלמידים גם ביקרו בספריות ובארכיונים שונים.
סיכום: המיזם נחתם באירוע סיום בהשתתפות התלמידים ובני משפחותיהם, שבו הוצגו המיזם ותוצריו במצגות, בסרטון ובתערוכה שיצרו התלמידים.
במסגרת הפרויקט, יוצאת משלחת חילופי סטודנטים מ“ליידי דייויס“ לתיכון ”דומניקו ברטי“ בטורינו איטליה, לפרויקט היסטוריה בין-תרבותי משותף.  
המיזם זכה בפרס החינוך של מכון משׂוּאה ללימודי השואה. המחזור הבא של המיזם, שמתקיים בשנת הלימודים תשע"ח, יזכה לתמיכת הקרן ליוזמות חינוכיות הפועלת במשותף עם משרד החינוך.






תגובות